RUG scoort goed met lesbevoegdheid van docenten

Uit cijfers van een inventarisatie van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) blijk dat het grootste deel van de docenten die lesgeven op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een diploma heeft om les te mogen geven. Groningen staat met 85% tweede op de ranglijst van universiteit die het goed doen, na Maastricht. Dit meldt RTV Noord.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland drie op de tien docenten onbevoegd voor de collegezaal staan. Deze docenten moeten echter minimaal een Basis Kwalificatie Onderwijs moeten hebben. Volgens voorzitter Jan Sinnige van het ISO moet z’n certificaat verplicht worden voor alle docenten. Hij is van mening dat een student er op moet kunnen rekenen dat de docent die voor de klas staat gekwalificeerd is. Om les te geven op een basisschool is al vier jaar scholing vereist, terwijl docenten op de universiteiten blijkbaar zonder enige opleiding tot lesgeven voor een collegezaal kunnen staan.

Een ander probleem is dat ook promovendi en student-assistenten lesgeven zonder daarvoor te zijn opgeleid. Het is niet te achterhalen hoeveel dit er precies zijn. Sinnige vindt dat Groningen, ondanks de redelijke goede score, het nog beter zou moeten doen en moet streven naar honderd procent bevoegde docenten.

Uit een onderzoek blijkt dat maar 70 procent van de universitaire studenten en slechts 60 procent van de studenten op hogescholen tevreden is over de kwaliteit van het onderwijs dat ze krijgen. Het ISO vind dat naast het verplicht stellen van de cursus lesgeven er ook landelijke eisen aan de inhoud van zo’n cursus gesteld moeten worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids