De gemeente start met een nieuwe aanpak voor jongeren. Ze constateert dat een groep jongeren tussen 16 en 27 jaar soms buiten de boot valt. De kwetsbare jongeren kunnen in de knel komen door een samenloop van omstandigheden rond onderwijs, werk, inkomen, huisvesting en zorg. Ze wonen en leren niet zoals ze zouden willen, of krijgen niet snel genoeg de juiste ondersteuning of zorg. Daarom komt er een tijdelijke Taskforce Jongerenaanpak, meldt de gemeente Groningen.
Het lukt de meeste jongeren om op eigen kracht, meestal samen met hun ouders, hun school af te maken en werk te vinden. Voor ongeveer 3000 kwetsbare jongeren tussen de 16 en 27 jaar is dit minder vanzelfsprekend. Zij hebben moeite zich te motiveren om naar school te gaan, zich daar te handhaven of op stageplek of werk aan de slag te gaan.
De gemeente wil voorkomen dat jongeren onnodig hinder ervaren van deze leeftijdsgrenzen. Daarom start ze een samenhangende jongerenaanpak, die zich richt op ondersteuning aan kwetsbare jongeren, waardoor zij in staat zijn zelf de regie te pakken op hun eigen leven. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren in jeugdhulp en zwerfjongeren.
Uitgangspunt is dat de jongere extra ondersteuning krijgt op het snijvlak van onderwijs, werk en inkomen. Daarnaast moet hij tijdig zijn voorbereid op de veranderingen bij het 18e levensjaar, zodat er meer mogelijkheid is voor eigen regie. De jongere krijgt ononderbroken en transparante ondersteuning, die wordt aangeboden vanuit het netwerk van alle betrokkenen, zoals de professionals, Gebieds- en WIJ-teams, en natuurlijk de jongere zelf. De taskforce gaat op 1 februari 2016 van start.
© Nationale Onderwijsgids