Normal_ipad_tablet_kinderen

Op gemeentelijk niveau bestaan er grote verschillen in de aard en hoogte van laptop-regelingen voor gezinnen met een laag inkomen en schoolgaande kinderen. Deze verschillen kunnen oplopen tot honderden euro’s. Dit meldt BCC.

BCC onderzocht de laptop-regelingen van alle 355 Nederlandse gemeenten. Gezinnen met een laag inkomen kunnen in Nederland vrijwel altijd gebruik maken van een laptop-regeling. Hiermee ontvangen zij een tegemoetkoming voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen. 99 procent van de onderzochte gemeenten biedt zo’n regeling. Enkel in Brummen (Gelderland) en Den Helder (Noord-Holland) is er geen computerregeling.
 
In gemeenten waar wel sprake is van een regeling, wordt in veel gevallen een maximumbedrag genoemd. Deze maximale tegemoetkoming bedraagt gemiddeld 401 euro. Wel zijn er grote verschillen tussen de gemeenten onderling. Zo hanteert Zutphen (Gelderland) een tegemoetkoming van 100 euro, terwijl een laptop in Wijk bij Duurstede (Utrecht) maar liefst negen maal zoveel mag kosten.
 
Volgens Barry Gordijn, Category Lead Multimedia van BCC mag een ‘basic’ laptop voor school nieuw zo’n 500 euro kosten. "Uiteraard hangt de definitie van een basic laptop sterk af van de opleiding gebruiksdoeleinden, maar een studie waarbij tekst- en informatieverwerking tot de meest voorkomende activiteiten behoort, zou prima te doen moeten zijn met een laptop in de prijscategorie van 400 euro tot 500 euro."
 

Tegemoetkoming lager in grote stad en gemeenten met laag besteedbaar inkomen

Opvallend is het gegeven dat gezinnen die in een grotere gemeente wonen, gemiddeld een lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van 370 euro. In gemeenten met minder dan 75.000 inwoners is dit gemiddelde bijna tien procent hoger; namelijk 408 euro.
 
Ook zijn er duidelijke verschillen tussen gebieden waar het gemiddelde besteedbare inkomen relatief hoog, of juist relatief laag is. In gemeenten met een relatief hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1 procent hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.
 
Door: Nationale Onderwijsgids