Normal_jongeren2423

Er is een speciaal Gronings initiatief opgezet die zich inzet voor jongeren die zijn afgewezen voor een entree-opleiding. Jongeren die voor een dergelijke opleiding worden afgewezen melden zich vaak aan bij andere mbo-instellingen of voor meerdere profielen. Met het initiatief moet voorkomen worden dat de afgewezen jongeren met de ziel onder de arm lopen of gaan shoppen. Dat meldt het Landelijk expertise centrum speciaal onderwijs (Lecso).

Het initiatief specialistenteam entree Groningen (STEG) bestaat uit vertegenwoordigers van drie mbo-scholen, het regionale meldpunt voortijdige schoolverlaters, zorgpartners, de werkpleinen en de provincie Groningen. “Eenmaal per week zitten er acht mensen aan tafel om dossiers van jongeren te bespreken. Het is een mooie tafel voor jongeren die nog niet aan een entree-opleiding toe zijn, of die zich te laat aangemeld hebben, of die van school gestuurd zijn zonder diploma”, vertelt Annet Klappe van het Alfa College en deel uitmaakt van de stuurgroep STEG.

Doordat gemeenten ook vertegenwoordig zijn, wordt voorkomen dat jongeren vanuit die hoek steeds opnieuw naar een entree-opleiding worden gedirigeerd. Bij STEG bespreken de betrokken partijen welk werk-, school- of zorgtraject op korte termijn passend is voor de jongeren die niet op de entree-opleiding thuis horen of zich te laat hebben aangemeld.

Door het initiatief komt ook de doelgroep getalsmatig beter in beeld. Nu wordt het aantal Groningse jongeren dat thuis zit gebaseerd op het aantal jongeren dat afgewezen wordt voor de intake. Volgens Klappe worden de jongeren daardoor dubbel of nog vaker geteld, omdat jongeren zich vaak voor meerdere profielen of bij meerdere instellingen inschrijven. In april is het initiatief van start gegaan en tot nu toe zijn dossiers van 50 jongeren besproken.

© Nationale Onderwijsgids