Begin november kwam de Keuzegids hbo uit. Daarin werden ook de beste hogescholen van Nederland bekendgemaakt. Wie steekt er met kop en schouders bovenuit? Avans Hogeschool is dit jaar wederom verkozen tot de beste van Nederland. Avans staat al tien jaar op de eerste plek in de gids. De hoogste tijd om deze hogeschool wat meer in het zonnetje te zetten. Want wat maakt Avans nu zo goed?
Studieroute met meer flexibiliteit
Alle nieuwe studenten die vanaf dit schooljaar beginnen aan een opleiding bij Avans kunnen een studieroute met meer flexibiliteit kiezen. Daardoor sluit hun studie nog beter aan bij hun persoonlijke wensen. Er is meer aandacht voor het welzijn van de studenten en er is meer begeleiding.
Sinds de komst van bestuursvoorzitter Marjan Hammersma wordt er dagelijks hard gewerkt om van Avans een plek te maken waar studenten graag zijn en waar ze goed en inspirerend onderwijs krijgen. “Dat we van onze studenten hier nu al tien jaar erkenning voor krijgen is een gigantisch compliment.” Samen met de studenten wil Avans zich de komende jaren blijven ontwikkelen.
Studenten krijgen het niet makkelijk de komende jaren. Dat komt mede door de langstudeerboete. Avans zal zich dan ook hard blijven maken voor toegankelijk onderwijs waarbij iedereen een kans krijgt.
Open sfeer en inclusiviteit
Studenten waarderen vooral de open sfeer en inclusiviteit van de opleidingen, de studiebegeleiding en de deskundige docenten. Studenten zijn in het afgelopen jaar ook een stuk positiever geworden over de studiedruk. Ze vinden dat Avans uitdagend onderwijs aanbiedt dat relevant is voor hun toekomstige beroep. Afgstudeerde studenten delen die mening.
Hbo-opleiding Verpleegkunde
De Keuzigids hbo geeft aan dat Avans vooral uitblinkt in de vakgebieden gedrag en maatsschappij, exact en informatica, en gezondheid. De hbo-opleiding Verpleegkunde is één van de topopleidingen. Andere studiegebieden waarderen hun opleidingen ook. Zoals Technische Bedrijfskunde in Breda en Den Bosch en de opleiding Cabaret. Avans heeft voor 18 bacheloropleidingen het predicaat topopleiding gehaald.
Verschillende locaties
Avans Hogeschool heeft locaties in Breda, Den Bosch, Roosendaal en Tilburg. Men kan er voltijd, deeltijd of duaal studeren. Daarnaast zijn er verschillende bachelors, associate degrees, masters en cursussen te volgen. Daarbij moet je denken aan een Accountancy opleiding, een Animation master, een cursus coaching van medewerkers en een Communicatie Associate Degree. Op de website van de hogeschool vind je van alles.
De opleidingen van Avans zijn verdeeld over twaalf academies, daaronder valt ook de Juridische Hogeschool van Avans-Fontys. Dit zijn de twaalf academies:
• Economie en Bedrijf
• Techniek
• Gedrag en Maatschappij
• Gezondheid
• Exact en Informatica
• Kunst en Cultuur
• Recht en Bestuur
• Onderwijs en Opvoeding
• Aarde en Milieu
• Taal en Communicatie
Per 1 december 2023 studeren er 31.688 studenten aan Avans. Daarvan studeren er 14.846 in Breda, 15.051 in Den Bosch, 1.335 in Tilburg en 825 in Roosendaal. Het totaal aantal medewerkers per 1 december 2023 bedraagt 3.743.
Avans heeft daarnaast nog 4 Centres of Expertise, 2 expertisecentra en 31 lectoraten. Hier doen lectoren, docenten en studenten praktijkgericht onderzoek.
Toelating
Om toegelaten te worden aan een hbo-opleiding bij Avans moet je een havo, vwo- of mbo-niveau 4-diploma op zak hebben. Sommige opleidingen vragen om aanvullende vakken of om een specifieke werkervaring.
Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Bij de meeste opleidingen van Avans kan je dan een toelatingstoets doen. Bij iedere opleiding wordt er een andere toets afgenomen.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk
Bronnen: Avans Hogeschool