Aan gebarendocent Diny Visch-Vaartjes uit Groningen is eerder deze week de Johan Wesemannprijs uitgereikt. Die heeft zij onder andere gekregen omdat zij gezien wordt als een rolmodel voor dove leerlingen, cliënten, ouders en collega’s. De prijs bestaat uit een oorkonde, kunstwerk en 5000 euro voor studie of scholing. De Johan Wesemannprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor versterking van de positie van doven en slechthorenden. Dit meldt Kentalis.
In de bijna 25 jaar die Diny Visch als gebarendocent bij Kentalis werkt, is ze een rolmodel geworden voor leerlingen, cliënten, ouders en collega's. Ze wordt gezien als pionier op het gebied van lesgeven en het ontwikkelen van lesmateriaal. Diny heeft altijd gestreden voor de positie van de gebarentaal en stond op de bres voor een gelijkwaardige positie van dove medewerkers en collega’s bij de gezinsbegeleiding. Deze bevlogenheid heeft ervoor gezorgd dat zij dit jaar door de commissie Dovenbelangen is voorgedragen voor de Johan Wesemannprijs.
In aanwezigheid van familieleden en vrienden ontving Diny Visch de prijs op 23 november op haar werkplek in Haren van Kentalisbestuurder Henk Bakker. Het was een grote verrassing voor haar. “Ik vind het heel belangrijk dat de communicatie goed verloopt tussen ouders en hun kind. Ik ben blij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen.”
Het is de derde keer dat de prijs is uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Johan Wesemann, voormalig adviseur voor de Raad van Bestuur van Kentalis. Wesemann heeft zich altijd op een uitzonderlijke manier in gezet voor de dovengemeenschap, zowel nationaal als internationaal.
© Nationale Zorggids