Normal_taalsituatie_noord-nederland

Nederland krijgt een bijzonder hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid. Bettina Bock zal deze functie vervullen voor de Rijksuniversiteit Groningen. Het gebied waar zij zich op richt is Noord-Nederland. Bock gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar de leefbaarheid en de factoren die leefbaarheid in krimpgebieden bepalen. Dit melden de drie noordelijke provincies. De aanstelling geldt voor vijf jaar en gaat in per 1 september. 

De bijzondere leerstoel Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland is ingesteld vanwege de Stichting ter Bevordering van de Ruimtelijke Wetenschappen bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG, met steun van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. Gedeputeerde Eelco Eikenaar van de provincie Groningen is blij met de bijzondere leerstoel: "We zijn in Noord-Nederland al een aantal jaren bezig met de aanpak van de gevolgen van de bevolkingsdaling op de leefbaarheid. Het mooie van zo'n leerstoel is dat we nu ook een wetenschappelijke onderbouwing krijgen voor ons krimpbeleid. Wat werkt er en wat niet en waarom?"
 
Noord-Nederland heeft steeds meer te maken met de gevolgen van bevolkingsdaling en een veranderende bevolkingssamenstelling. In de provincie Groningen zijn drie gebieden aangewezen als krimpregio en recent is de regio Noord-oost Fryslân ook aangemerkt als krimpregio. In de provincies Fryslân en Drenthe is daarnaast een aantal 'anticipeerregio's'; regio's waar krimp verwacht wordt. Bevolkingsdaling leidt tot uitdagingen op het terrein van onder meer leefbaarheid, onderwijs, voorzieningen, werkgelegenheid en woningmarkt. 
 
© Nationale Onderwijsgids