Vorig jaar ondertekenden de Hanzehogeschool Groningen en Menzis een convenant, waarin ze aangaven meer te willen samenwerken. Zo biedt Menzis de medewerkers van de hogeschool een collectieve ziektekostenverzekering aan en verzorgt de Hanzehogeschool trainingen en opleidingen voor de zorgverzekeraar, voornamelijk op het gebied van Healthy Ageing.
Menzis levert ook bijdragen onderwijs en onderzoek, o.a. aan een tweetal promotietrajecten en de ontwikkeling van een master Healthy Ageing. Veel aandacht krijgen de innovatiewerkplaatsen ‘Familiezorg’ en ‘Vitale werkomgeving’ van het Centre of Expertise Healthy Ageing (CoE HA).
Innovatiewerkplaats (IWP) Familiezorg
De innovatiewerkplaats ‘Famieliezorg’ is opgezet door het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek en de Academie voor Sociale Studies, beide van de Hanzehogeschool Groningen, en een aantal partners waaronder het Expertisecentrum voor Familiezorg uit Tilburg. De innovatiewerkplaats ontwikkelde een training voor verpleegkundigen (van thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen) om relationele ondersteuning te bieden aan chronisch zieken/ouderen en hun sociale omgeving.
De ontwikkeling naar een participatiesamenleving vraagt van burgers dat zij meer deelnemen aan de zorg voor hun oudere en/of zieke medemens. Voor veel families is dit vanzelfsprekend, maar onderzoek heeft laten zien dat ziekte in een familie onderlinge relaties beïnvloedt en onder druk zet. Overbelasting, ziekte en uitval op de arbeidsmarkt zijn nu al zichtbaar toegenomen.
Innovatiewerkplaats (IWP) Vitaliteit op de werkvloer’
De innovatiewerkplaats ‘Vitaliteit op de werkvloer’ is de eerste IWP nieuwe stijl van het CoE HA en gaat binnenkort van start. In deze IWP werken diverse partijen samen aan innovaties gericht op arbeid en gezondheid.
Onderzocht wordt hoe werknemers van zowel Menzis als de Hanzehogeschool Groningen beter, vitaler en gezonder kunnen werken en leven. Door het aanbieden van een combinatie van een gezonde werkomgeving (gebouwen, ruimte), diverse health-programma’s en ‘selftracking’ (zelfmeting van bijv. bloeddruk en bewegingsintensiteit) willen betrokken organisaties healthy ageing van hun werknemers bevorderen.
Gezamenlijke visie: door positieve gedragsbeïnvloeding worden medewerkers verleid tot gezond gedrag in een gezonde werkomgeving waardoor ze duurzaam inzetbaar worden en blijven.